Twee lokale Beekse bands gaven op 4 november 2023 hun muzikale invulling aan ‘The Year of Folk II’. En hoe! Een informeel programma in eigen beheer met echte folk sfeer op een authentieke locatie. Het werd een avond vol muziek, gezang, gezelligheid en speciaal bier.
Een vrijwilligersgroep rondom muzikant Vincent Wijnhoven uit Hilvarenbeek vond dat het wel weer tijd was voor een vervolg op hun informele folkmuziekavond ‘The Year of Folk’. Dit zou de tweede editie moeten worden sinds 2020. Voor de zomer werd daarom een projectteam samengesteld en daarna konden de voorbereidingen beginnen. Stichting Bon Artz werd aangehaakt voor een aantal randvoorwaarden zoals aansprakelijkheid, presentatie en ticketing.
‘T Goei Folk met Roos Trio & Friends
Inhoudelijk was het programma al vrij snel in concept gereed met twee lokale bands: Vincent’s eigen band ‘T Goei Folk en Roos Trio & Friends. Door hen zou een avondvullend programma verzorgd worden waarin de bands zowel samen speelden als elkaar afwisselden. Om dit effect nog beter over te laten komen werd nagedacht over het betrekken van gastmuzikanten die spontaan zouden kunnen ‘aanvullen’. Dat idee zou ingevuld worden door David Cornelissen. In totaal zouden dan niet minder dan 11 muzikanten de hele avond optreden. De rode draad was het bekende Ierse thema: “There and back again”. Met het inhoudelijke concept rond moest er nog wel een geschikte locatie gezocht worden.
Afwisselend programma op informele locatie
De locatie werd gevonden in Bioboerderij ‘t Schop van de familie van den Broek, die niet vies zijn van livemuziek. Dit keer geen groot festival, maar een kleinere setting met folkmuziek, meer in het straatje van Jan van den Broek zelf. Na enkele positieve gesprekken vooraf zou het concert kunnen gaan plaatsvinden in de ‘Stal’ en de ‘Schuur’. Een binnenruimte met een piano, haardvuur, vaste bar etc. – maar bovenal een ruimte met historie en identiteit. Kortom, uitermate geschikt voor een Beekse folk avond. Het opbouwteam trok van leer en in een mum van tijd werd de ruimte omgetoverd tot een kleine muziekzaal met podium, sfeerlicht en gezellige geschakelde tafels.
“…Typische Ierse thema liedjes en er werd ook a capella gezongen in de Ierse stijl…”
Tijdens de avond zelf zat het publiek knus op elkaar met de voorste tafels dichtbij de muzikanten. Dit gaf een bijzondere uiting aan ‘samen beleven’. De show werd geopend door een prachtige solo inzet van Michèle die zichzelf begeleidde op de concertina, waarna de gehele groep inviel en enkele nummers speelde. Daarna wisselden de bands af en trakteerden het publiek op een show die lekker wegkeek.
Waar het Roos Trio & Friends wat meer stevige bierliederen speelde, ging ‘T Goei Folk op een iets verfijndere toer. Samen werd het een gezellige mix van bekende meezingers en dansbare deuntjes. Daarnaast veel typische Ierse thema liedjes en er werd zelfs a capella gezongen in de Ierse stijl. David Cornelissen bracht nog wat eigen nummers ten gehore ter afwisseling.
Geëngageerd publiek dat luidkeels meezong
Tegen het slot van de avond – na een show van bijna 3 uur – zat het bier er al goed in en kwamen de mensen steeds meer van de banken. Er werd luidkeels meegezongen op ‘The Red Rose Cafe’. Natuurlijk zong iedereen dit gewoon in het Nederlands als het ‘Kleine Café’ mee. De mensen zongen zo hard dat de band eigenlijk niet meer hoefde te spelen. Het publiek perste er daarna zelfs nog een polonaise uit op ‘The Wild Rover’ die voor de gelegenheid verpolka’t was en toen ging het stilletjes aan richting het einde van de avond.
Tijdens de naborrel konden alle aanwezigen terugkijken op een prachtige muziekavond. De reacties gaven wel aan dat folk en Hilvarenbeek een goede combinatie is. De Guinness en het speciale ‘The Year of Folk’-bier werd voor een laatste ronde ingeschonken waarna het publiek zich huiswaarts begaf. Her en der werd gevraagd naar een vervolg. Wie weet wanneer dat ervan zal komen…